Три смъртни присъди бяха извършени в Япония, съобщи АП.

Най-тежкото наказание са получили трима японци на 25,41 и 45 години.

Първият от тях - 41-годишният Хироши Маеу е признат за виновен за три убийства, извършени през 2005 година. Маеу е намирал жертвите си чрез сайт за самоубийства.

Там те са споделяли, че имат намерение да сложат край на живота си. Мауе се свързал с тях като им обяснявал, че и той желае да се самоубие. След това им уреждал срещи, при които успял да спечели доверието им.

При последвали нови разговори на „четири очи" жертвата била отвличана и измъчвана дни наред. Мауе измъчвал потенциалните самоубийци като ги подлагал на душене. Когато похитените били на ръба на пълното изтощение, той ги убивал - отново чрез душене. Пред съда мъжът споделил, че е изпитвал сексуално удоволствие, когато виждал мъченията на жертвите си.

Убитите от японеца са мъж и жена на 20 години и момче в тийнейджърска възраст.

Другият осъден - Йоко Ямажи на 25 години, е получил смъртна присъда заради изнасилването и убийството на две сестри през 2005-та година. След като убил момичетата, той откраднал парите им и подпалил апартамента им.

Третата смъртна присъда е за Чен Детон, на 45 години. Той убил трима свои колеги и ранил други двама през 1999 година.

Агенциите коментират, че Япония и САЩ са двете единствени развити нации, които все още прилагат смъртното наказание. През изминалата 2008-ма година в Япония са били извършени общо 15 смъртни присъди.