Властите в Гърция арестуваха трима българи само за няколко часа.

Арестите са станали след ГКПП "Кулата - Промахон". Българите били хванати в нелегален внос на акцизни стоки, съобщава БНР.

В личните автомобили на арестуваните ни сънародници служителите на гръцката икономическа полиция открили туби с бензин и по 20 литра алкохол.

На българите е наложена глоба. Автомобилите им са конфискувани.

Проверките в Гърция се извършват денонощно.

Припомняме, съгласно правото на ЕС хората, пътуващи от една държава от ЕС в друга страна членка, имат право да пренасят акцизни стоки за лична употреба, а не за препродаване. Документ за произход и платен акциз на стоките не се изисква, ако те са в допустимите количества. Ето и допустимите количества:

  • 800 цигари;
  • 400 пурети;
  • 200 пури;
  • 1 кг тютюн;
  • 10 литра спиртни напитки;
  • 20 литра непенливо вино;
  • 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино);
  • 110 литра бира.

Ако при пътуване носите със себе си алкохол и тютюневи изделия в рамките на разрешеното за лична употреба, няма да се наложи да плащате акциз в страната от ЕС, в която отивате.

Страните от ЕС обаче могат да ограничават броя цигари, внасяни от други държави членки, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари.

Арестуваха двама българи за диво къмпингуване в Гърция

Арестуваха двама българи за диво къмпингуване в Гърция

Властите в страната следят и за внасянето на акцизни стоки

Други събития в южната ни съседка също предизвикаха вниманието на гръцките власти. Беше анулиран търга за втора каса за пътна такса по пътя Промахон - Солун. Търгът беше провален заради стачка.

Припомняме, с протестните си действия служителите в магистралната компания "Егнатия одос" вече принудиха правителството да преустанови търга за каси при Стримонико, в близост до Серес. В района беше предвидено двойна по-голяма пътна такса. Правителството се е отказало и от въвеждането на тол такса при Кавала.

Спешни мерки и солени глоби срещу горските пожари в Гърция

Спешни мерки и солени глоби срещу горските пожари в Гърция

Забраняват влизането в горските райони