Питър Даймънд, Дейл Мортенсен и Кристофър Пизаридес са тазгодишните носители на Нобеловата награда за икономика, заради приноса им в анализирането на пазарите, съобщиха световните агенции.

Според журито моделите на лауреатите са помогнали за осъзнаване на това как регулациите се отразяват на безработицата, работните заплати и други аспекти на трудовия пазар.

Работата на тримата е свързана още с имотния пазар и публичния сектор.

Питър Даймънд, роден през 1940 година е преподавател в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Дейл Мортенсен, роден през 1939 година, чете лекции в Северозападния американско университет.

Кристофър Пизаридес също е лектор в MIT,  роден е през 1940 г. в Ню Йорк, откъдето е и Даймънд.

Миналата година Нобеловата награда за икономика беше присъдена на американските икономисти Елинор Остром и Оливър Уилямсон за изследванията им в областта на икономическото управление.

Шведската кралска академия на науките съобщи, че наградата от 10 милиона шведски крони се присъжда на Остром за изследването й как съсобствеността може ефективно да се управлява от асоциации на потребителите, а на Уилямсон - за теорията за разрешаването на корпоративния конфликт.

Елинор Остром от Университета в Индиана стана първата жена носителка на Нобеловата награда по икономика.

Нобеловите награди са основани от Алфред Нобел и за пръв път са връчени през 1901 г., пет години след смъртта му. Наградата включва 10 милиона шведски крони (около 1.5 млн. долара), диплома и златен медал.