Трима скиори-ски бягане са загинали в лавина ударила курорта Боневал сюр Арк във Френските Алпи, съобщават местните власти, цитирани от Дейлимейл.

Съобщава се, че лавината е паднала тази сутрин на 3100 метра над морското равнище близо до курорта, който се намира до границата с Италия.

Префектурата в Савой, съобщава, че инцидента е станал в 10 часа сутринта местно време, но не дава информация за самоличността на пострадалите.

Един от скиорите е високопланински водач, но не е ясно дали е бил с приятели или на работа, като водач. Френските медии съобщават, че жертвите са три, двама мъже и жена и са били опитни планинари.

Франс Блу съобщава, че скиорите са били по средата на изкачване когато ги е застигнала лавината.

Кметът на Боневал сюр Арк коментира пред АФП, че лавината е паднала близо до района Албарон. "Ние знаем от сигурни източници, че са били само трима", допълва той.

Напуснали са курортното градче сутринта, следвайки нормалния маршрут за ски бягане, който е по протежението на склоновете на курорта. Самият курорт е затворил за сезона, но все още има добро снежно покритие.

Властите съобщават, че издирвателните и спасителни операции са приключили към 14 часа местно време. По-рано през деня служители на френската служба за сигурност в Алпите - CRS Alpes de Modane, са посетили мястото на инцидента с вертолет, претърсвайки за други жертви.

С изтичането на зимният сезон във френските Алпи, умерените температури, както и дъждовете и снеговалежите през последните няколко дни, отслабват снежната покривка и условията за каране стават изключително рискови.