Председателят на антиядрената кампания, която спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, обяви, че целта им е да направят ядрените оръжия недостъпни в умовете на хората във всяка държава, съобщава АП.

Беатрис Фин, изпълнителен директор на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия, известна като ICAN, поясни на пресконференция, че целта е също всички ядрени държави да се вслушат в гражданите си и да се откажат от ядрените оръжия.

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.
Обновена

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си...

Според нея от дълго време ядрените оръжия се разглеждат като "проблем от миналото".

Фин е убедена, че потенциална нова ядрена надпревара, модернизирането на ядрения арсенал и заплахите от президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун да използват ядрени оръжия отново спешно повдигат въпроса за оръжието за масово поразяване.

Мисля, че тази Нобелова награда за мир наистина може да обедини по-голямо движение срещу ядрените оръжия. Това ни дава огромна възможност да достигнем до нова група от хора и отново да мобилизираме хората, поясни Фин.

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия е коалиция от 468 организации в 101 държави.

Кампанията работи за приемането на първия Договор за забрана на ядрените оръжия от 122 държави в ООН през юли. До момента са се подписали 53 държави, а три са го ратифицирали.

Според Фин амбициозната цел на организацията е 50 държави да ратифицират договора, за да влезе в сила до края на 2018 г.

Всички ядрени държави, включително САЩ, бойкотираха преговорите и подписването на договора.

По думите на Беатрис Фин реакцията на САЩ е очаквана.

Тя обаче е наясно, че наградата на Нобеловия комитет няма да накара Тръмп да се откаже от ядрените оръжия.

За Северна Корея, Фин каза, че няма да се разоръжи, докато се вярва, че ядрените оръжия са достъпни, легитимни и оправдани.