Цената на петрола падна до най-ниското си ниво през тази година, на път е да се регистрира най-големият спад за месец от края на 2014 г., въпреки че износителките на петрол обмислят да намалят производството, за да спрат растящия излишък на световния пазар, информира "Ройтерс".

Доставките на петрол, водени от САЩ, растат по-бързо от търсенето и за да предотвратят случая от 2015 г., когато беше отчетено свръхпроизводство, ОПЕК се очаква да вземе решение за намаляване на производството на среща на 6 декември.

Но до момента сигналите от ОПЕК не са оказали голямо влияние. Цената на барел петрол падна с около 20% през ноември - седем седмици се отчита поевтиняване на "черното злато".

Цената на един барел петрол сорт "Брент" се понижи с 2,31 долара или 3,7 на сто до 60,29 долара - най-ниското ниво от ноември 2017 г. Към обяд един барел се търгуваше за 60,75 долара, спад от 1,85 долара.

Американски лек суров петрол изгуби 2,90 долара или 5,3 на сто до 51,73 долара за барел.

Петролът леко поскъпна, но е под $80 на барел

Петролът леко поскъпна, но е под $80 на барел

Стоковите запаси в САЩ са нараснали за четвърта седмица поред

Междувременно прогнозите са през следващата година да се увеличи търсенето с 1,3 милиона барела на денонощие в сравнение с прогнозите от преди шест месеца за 1,5 милиона барела.

Приспособявайки се с по-слабото търсене, Саудитска Арабия обяви, че може да настоява ОПЕК да съкрати производството с 1,4 милиона барела.