Със слабо повишение на цените на петрола се опитват да компенсират спада от четвъртък. Котировките за суровината завършват седмицата на минус, доколкото инвеститорите реагираха на ръста на стоковите запаси в САЩ, съобщи money.bg.

В петък сутринта стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачва със 17 цента, до $79,46 за барел.

Принцът на Саудитска Арабия видя излизане на Русия и Китай от световния петролен пазар

Принцът на Саудитска Арабия видя излизане на Русия и Китай от световния петролен пазар

"Според нашите изчисления много производители на петрол ще изчезнат"

Американският еталон WTI с доставка през ноември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с 19 цента - до $68,84 за барел.

Предния ден - в четвъртък, в хода на търговията цената на Brent спадна с $0,76, до $79,29 за барел, а WTI поевтиня с $1,10 до $68,65 за барел. Само вчера и в сряда петролът загуби 4% от стойността си, отбелязва MarketWatch.

В четвъртък The Wall Street Journal информира за вътрешен доклад на ОПЕК, според който ръстът на стоковите запаси и добива на петрол в САЩ, както и сезонното намаляване на търсенето от преработвателните заводи, ще предотвраят за седмици допълнителното падане на цените.

От отчета на енергийното министерство на САЩ в сряда стана ясно, че стоковите запаси в САЩ са нараснали за четвърта седмица поред.

САЩ готвят санкции срещу компании от Русия и Иран, възстановяващи Сирия

САЩ готвят санкции срещу компании от Русия и Иран, възстановяващи Сирия

САЩ оказват финансов натиск за изгонването на иранците от Сирия

Същевременно американските компании продължават да увеличават производството на суровината в очакване на новите санкции срещу Иран. Министерството на енергетиката прогнозира ръст на добива от шистовите находища през ноември със 100 хил. барела на денонощие - до 7,71 млн. барела.

Половината от този прираст ще осигурят участъците от Пермското находище в Тексас и Ню Мексико, където общото производство превишава последните ирански показатели.