Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разработва нова стратегия за действие в Сирия, която включва налагането на санкции срещу руските и иранските компании, участващи във възстановяването на страната, съобщава американската телевизия NBC, позовавайки се на източници.

По информация на медията, стратегията не предполага преки сблъсъци с контролираните от Техеран подразделения в Сирия, тъй като американските военни в арабската република могат да атакуват иранските сили само в случай на самоотбрана.

Помпео: Сирия няма да получи и долар от нас, ако Иран остане там

Помпео: Сирия няма да получи и долар от нас, ако Иран остане там

Поредна остра реплика срещу противника

Вместо това плана се фокусира върху "политическите и дипломатическите усилия по изгонването на въоръжените сили на Иран от Сирия по пътя на оказването на финансов натиск".

Според трима души, запознати с документа, САЩ ще възпрепятстват финансово възстановяването на районите, където присъстват ирански и руски контингенти.

"САЩ също така ще наложат санкции срещу руски и ирански компании, работещи за възстановяването на Сирия", се посочва в информацията.

САЩ доставят още изтребители Ф-35 на Израел заради С-300 в Сирия

САЩ доставят още изтребители Ф-35 на Израел заради С-300 в Сирия

Демонстрира решимостта на САЩ и Израел да поддържат операциите на израелските ВВС над Сирия

По-рано стана известно, че Вашингтон е наложил санкции срещу 20 ирански компании и банки за поддръжката на милицията "Басидж", която е част Революционната гвардия на Иран, включително за предполагаемото използване на деца като войници в Сирия.

САЩ правят опити за оттеглянето на иранските сили от територията на Сирия като условие за оказване на помощ за възстановяването на страната. Подчертава се, че присъствието на ирански военни в Сирия прави малко вероятно политическото уреждане в региона и затруднява борбата с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Специалният представител на САЩ за сирийския диалог Джеймс Джеф обаче е уточнил, че американците няма да действат със сила, като ще оказват само политически натиск.

САЩ нарушават Хартата на ООН с присъствието си в Сирия, предупреди Путин

САЩ нарушават Хартата на ООН с присъствието си в Сирия, предупреди Путин

Той нарече "мракобесие" обвиненията на САЩ