За първи път цената на един барел суров петрол еталон „Брент” се срина до 11-годишно дъно след увеличаване производството на "черно злато" в света, съобщава Ройтерс.

Производството на петрол достигна до рекордни нива, като се очаква Иран, САЩ и Либия да залеят пазара допълнително. Иран увеличава темповете на производство след отмяната на санкциите на Запада заради ядрената програма, а пък САЩ премахват 40-годишна забрана за износ на суров петрол.

Докато потребителите се радват на ниските цени на горивата, производителите са принудени да намалят разходите и да съкратят хиляди работници.  Държавите, които разчитат на износа на петрол, са изправени пред сериозни икономически предизвикателства.

Днес цената на един барел еталон „Брент” февруарски доставки спадна с около 2% до 36,05 долара – най-евтиният от юли 2004 година. Този месец цената му падна с 18,5% - най-продължителният спад от фалита на американската банка „Леман брадърс” през октомври 2008 година.

Американският лек суров петрол (WTI) днес се търгува с 33 цента по-евтино на цена 34,40 долара за барел – най-ниското ниво от 2009 година.

"Наистина, не бих искал да бъда на мястото на страна износителка в навлизащата 2016 година. Не се очаква в скоро време да има светлина в края на тунела”, заяви Ол Хансен, мениджър в Saxo Bank.

Цената на петрола падна с около 50% през последната година, изправяйки страни като Нигерия и Венецуела в тежка икономическа криза. Дори богатите държави от Персийския залив са засегнати сериозно. Миналата седмица Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн от ОПЕК вдигнаха основните лихви, за да защитят валутите си.

В понеделник Ирак девалвира своята валута, за да окаже влияние върху ниската цена на петрола.

Русия сега произвежда по повече от 10 милиона барела на денонощие – най-голямото количество от разпадането на СССР, докато производството на държавите от ОПЕК достигна до рекордни нива от над 31,5 милиона барела на денонощие.

Експертите смятат, че Либия също може да увеличи износа, след като беше сключено мирно споразумение между враждуващите страни в северноафриканската държава.