Цената на петрола стои под 40 долара за барел в Азия, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) взе решение да не намалява производството, а в същото време търговците са насочили погледи към срещата на Федералния резерв на САЩ следващата седмица, съобщава „Франс прес”.

Американският лек суров петрол сорт WTI за доставка през януари спадна с 33 цента до 39,64 долара, а сорт „Брент” за януари се търгува с 22 цента по-ниско на ниво 42,78 долара за барел около 6:55 часа Гринуич.

На срещата на ОПЕК във Виена в петък беше взето решение да не се намалява производството. Организацията повиши квотата си за добив на суровината с 1,5 млн. до 31,5 млн. барела на денонощие. Така на практика се „узаконява” равнището на производство, което съществуваше реално от доста месеци.

„Цените на суровия петрол без съмнение спадат заради липсата на споразумение в ОПЕК, сигнализирайки, че пренасищането ще се запази по-дълго", заяви Бернар Ау, пазарен стратег в IG Markets в Сингапур.

„WTI се търгува под ключовата граница от 40 долара и изглежда, че ще остане така”, добави той.

Експертър Санджеев Гупта от фирмата EY за професионални услуги в областта на петрола и газа в Азиатско-тихоокеанския регион, изтъкна, че вниманието на пазарите е насочено към предстоящата среща на Федералния резерв и последните икономически данни на Китай - най-големият енергиен потребител.

Търговците на финансовите борси очакват да видят дали Федералният резерв ще вдигне основната лихва този месец, което не е правено от началото на финансовата криза. Такъв ход може да засили позициите на долара и да доведе до вдигнане цената на петрола за държавите с по-слаба валута.