Малка е вероятността световните цени на петрола да се покачат от настоящите нива преди 2017 година и дори възстановяването ще бъде бавно заради свръхпроизводството на петролния пазар.

Това отбелязва Международната агенция по енергетика в свой доклад, включващ средносрочна прогноза, цитиран от „Франс прес”.

Трябва да кажем, че настоящите условия на петролния пазар не подсказват, че цените могат да се възстановят рязко в обозримо бъдеще, освен ако, разбира се, няма голямо геополитическо събитие”, отбелязва агенцията в доклада, който е с прогнози за следващите 5 години.

В доклада се подчертава, че през 2017 година ще бъде отчетено възстановяване на цената, но огромните запаси ще попречат това да се случи по-бързо до балансирането на пазар.

Международната агенция по енергетика признава, че днес прогнозирането на петролния пазар е много сложна задача, допълвайки, че експертите все още се опитват да анализират последиците от драматичното спадане на цената на петрола от над 100 долара за барел през юли 2014 година до около 30 долара днес.

Преди година анализатори прогнозираха свръхпроизводството да приключи в края на 2015 година.

През следващите 5 години се очаква ръст на търсенето от 1,2 милиона барела на денонощие на средна годишна база в световен мащаб – спад от 1,6 млн. барела на денонощие през 2015 година, когато търсенето беше увеличено от падащите цени на петрола.