Очаква се премиерът на Гърция Алексис Ципрас да оцелее на вота на доверие в парламента в сряда, след като "Независими гърци" напуснаха коалицията заради разногласия около споразумението с Македония, информират "Ройтерс" и "Катимерини".

В неделя военният министър Панос Каменос, лидер на "Независими гърци", обяви, че напуска коалицията, която управлява Гърция през последните четири години. Решението поставя под въпрос мнозинството на Ципрас в законодателния орган и увеличава вероятността от предсрочен вот.

Но инвеститорите са относително уверени, че Ципрас може да спечели вота. Дори и да изгуби гласуването, това би означавало изборите да се проведат няколко месеца по-рано, тъй като по план парламентарният вот трябва да се проведе през октомври, отбелязват банкери и анализатори.

Ципрас иска вот на доверие, Каменос няма да го подкрепи

Ципрас иска вот на доверие, Каменос няма да го подкрепи

Каменос заплашва ПГ на "Независими гърци" с оставки, ако подкрепят Ципрас

Гръцките депутати ще започнат да дебатират вота на доверие във вторник, а гласуването ще се проведе в сряда вечерта.

СИРИЗА има 145 места в 300-членния парламент и подкрепата на един независим депутат. Управляващата партия се нуждае от още най-малко пет гласа.

Днес министърът на туризма Елена Кундура и депутат от АНЕЛ обявиха, че ще подкрепят Ципрас. Каменос изгони и двамата от партията. Още двама депутати от АНЕЛ съобщиха, че ще подкрепят гръцкия премиер.

"Независими гърци" напускат правителството на Ципрас

"Независими гърци" напускат правителството на Ципрас

Каменос подава оставка като военен министър на Гърция

Но критици се съмняват, че гръцкият парламент ще успее да прокара сделката с Македония. През миналата седмица македонският парламент ратифицира споразумението.

Основната опозиционна партия в лицето на "Нова демокрация" в Гърция е против сделката. Според социологически изследвания партията води с 8-12% на СИРИЗА.

Ципрас иска вот на доверие, ако коалицията се разпадне заради Преспанската сделка

Ципрас иска вот на доверие, ако коалицията се разпадне заради Преспанската сделка

Той възнамерява да свика предсрочни избори