Премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие, ако коалицията се разпадне заради Преспанското споразумение с Македония, информира IBNA.

В интервю за OPEN TV Ципрас изключва вероятността да води правителство на малцинството, ако партия "Независими гърци" напусне коалицията. Коалиционният партньор на СИРИЗА многократно предупреди, че ще напусне управлението, ако Ципрас внесе Преспанското споразумение в гръцкия парламент за ратифициране.

Македония още обсъжда конституционните промени

Македония още обсъжда конституционните промени

Македонците получават кристално потвърждение за идентичността си, смята Заев

Ципрас вярва, че лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос няма да свали правителството, въпреки че е категорично против сделката с Македония.

Министър-председателят обаче заяви ясно, че ако Каменос се оттегли от коалицията, той ще внесе предложение за вот на доверие. В случай, че Ципрас не си осигури необходимото мнозинство, за да остане на власт, той възнамерява да свика предсрочни избори. Иначе премиерът повтори намерението си да изкара целия четиригодишен мандат.

"Второто най-важно постижение на нашето правителство, след излизането от меморандума, е Преспанското споразумение", каза Ципрас и добави, че разрешаването на дългогодишния спор е неговото завещание като премиер.

НАТО притиска Гърция и Македония да ратифицират договора за името до 15 февруари

НАТО притиска Гърция и Македония да ратифицират договора за името до 15 февруари

Очакванията са македонският парламент да ратифицира сделката по-рано от предвиденото

Той предупреди, че ако Гърция откаже да ратифицира сделката, "страната ще се превърне в международно посмешище".

Ципрас обяви, че предложението за ратифициране на споразумението ще бъде внесено в парламента "най-вероятно през януари".

Македония в НАТО до 2 години

Македония в НАТО до 2 години

Това заяви зам. генералният секретар на Алианса Джеймс Апатурай

В средата на 2018 г. Скопие и Атина сключиха историческо споразумение за името. Македония ще бъде преименувана на Северна Македония.