Македония в НАТО до 2 години. Тази възможност изглежда реалистична. Това заяви зам. генералният секретар на Алианса по политически въпроси и политика на сигурност Джеймс Апатурай, цитиран от МИА.

Апатурай коментира с въодушевление преговорите между Гърция и Македония, които трябваше да решат един дългогодишен спор. Благодарение на споразумението от Преспа, Скопие може да придвижи напред процедурите за членство в ЕС и НАТО.

Според него, Македония под новото си име Република Северна Македония може да бъде приета. Той вижда този период между 12 и 18 месеца.

САЩ: Гърция да не пречи на Македония за НАТО

САЩ: Гърция да не пречи на Македония за НАТО

Атина става врата към Балканите

По думите му, през последните години Пактът обръща все повече внимание на Западните Балкани и води политика на "отворени врати".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео по-рано призова Гърция да не пречи на присъединяването на Македония. Той смята, че влизането на Македония в НАТО ще засили способността на балканските страни да се противопоставят на Русия в региона.

Според него, споразумението от Преспа ще позволи присъединяването към НАТО и ЕС като Република Северна Македония, както и ще укрепи Балканите в противодействие на вредното руско влияние.