В СЗО са сериозно загрижени за нарастването на глобалните инфекции с COVID-19, които достигнаха рекордно ниво през последните седем дни, показват данни на "Ройтерс" в сряда, тъй като вариантът Омикрон излезе извън контрол.

Ръководителят на СЗО е загрижен за "цунами на случаи" - Едновременното разпространение на вариантите на коронавируса Делта и Омикрон създава "цунами от случаи", каза на брифинг ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус.

"Делта и Омикром сега са две заплахи, които увеличават случаите до рекорден брой, което води до скокове в хоспитализацията и смъртните случаи", каза Тедрос в сряда.

"Много съм загрижен, че Омикрон, тъй като е силно предаван и се разпространява едновременно с Делта, води до цунами от случаи."

Тедрос повтори призива си към страните да споделят ваксините по-справедливо и предупреди, че акцентът върху бустерите в по-богатите страни може да остави бедните нации без ваксини.

Случаите в САЩ достигнаха рекордни нива - Средният брой на ежедневните случаи на Covid-19 в Съединените щати достигна рекордните 258 312 през последните седем дни, докато американски служители преценяват въздействието на по-преносимия вариант Омикрон.

Предишният пик за седемдневната средна стойност бе 250 141, регистриран на 8 януари тази година.

Директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ Рошел Валенски в кръг от телевизионни интервюта каза, че наблюдава броя на случаите и потенциалното му въздействие върху доставчиците на здравни услуги.

Въпреки че има някои данни от други страни, които показват по-леко заболяване с Омикрон, е твърде рано да се каже какво може да бъде въздействието в Съединените щати, особено предвид неравномерните нива на ваксинация, каза тя пред MSNBC.

"Може да имаме много, много повече случаи и така все още може да видим много тежки заболявания в болниците", каза Валенски.

"Това, върху което съм фокусирана сега, е да се уверя, че можем да преминем през този скок на Омикрон, че ще го направим с минимално количество хоспитализация и тежко заболяване", добави тя, като посочи ваксините и бустерните ваксини като най-добри инструменти за ограничаване на инфекциите.

"Виждаме и очакваме още повече случаи на този вариант", дори ако много от тях са леки, каза тя пред CNN.

Вариантът Омикрон съставлява 58,6 процента от вариантите на коронавирус, циркулиращи в Съединените щати към 25 декември, според данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) във вторник.

Франция отчете дневен рекорд от над 200 000 - Във Франция се наблюдава "цунами" от инфекции с Covid-19, с 208 000 нови случая, съобщени през последните 24 часа, национален и европейски рекорд, каза пред депутатите министърът на здравеопазването Оливие Веран.

Франция чупи рекордите за Covid-19 многократно през последните няколко дни, като 180 000 случая във вторник бяха най-високите за държава в Европа. "Това означава, че 24 часа в денонощието, ден и нощ, всяка секунда у нас, двама французи са диагностицирани с коронавирус", каза Веран в сряда.

"Никога не сме изпитвали подобна ситуация", каза той, описвайки увеличаването на случаите като "замайващо".

Ситуацията в болниците вече бе тревожна заради варианта Делта, каза Веран, като Омикрон все още не е оказал влияние, нещо, което той каза, че в крайна сметка ще се случи. Грипът ще усложни допълнително нещата за болниците, добави той.

"Що се отнася до Омикрон, аз вече не бих говорил за вълна. Това е цунами, при което няколко вълни се комбинират, за да образуват една масивна вълна", каза той.

Босна съобщава за първи случаи на Омикрон - Босна е идентифицирала първите си 10 инфекции с Омикрон и вероятно има повече, като се очаква високопреносимият вариант на коронавирус да стане доминиращ през следващите няколко месеца, казаха здравни служители.

Горан Черкез, помощник-министър на здравеопазването, каза в сряда, че 10 случая са открити при тестове от Клиничния център на университета в Сараево.

"Ние не се съмняваме, че Омикрон вече циркулира в Босна и че ще стане доминиращ вариант през следващите няколко месеца", каза Черкез пред "Ройтерс". Официалната статистика показва, че само около 30 процента от босненците са ваксинирани срещу Covid-19.

Германия: Заболеваемостта от Covid е 2-3 пъти по-висока от официалната цифра - Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че броят на новите случаи на коронавирус е недостатъчно докладван и действителната честота на заразените е около два или три пъти по-висока от официално докладваната цифра.

В сряда той каза, че недостатъчното отчитане се дължи на по-малко тестове, извършвани на работните места и в лекарските практики, както и само някои от резултатите от тези тестове са изпратени на властите.

Лаутербах също изрази загриженост за очевидното нарастване на случаите на варианта Омикрон и призова хората да празнуват Нова година само в малки групи.

Институтът по инфекциозни болести Робърт Кох съобщи в сряда за седемдневна заболеваемост от 205,5 случая на 100 000 жители, най-ниската цифра, наблюдавана от началото на ноември.

Премиерът на Обединеното кралство призова хората да получат бустер на фона на Омикрон - Поканата на Борис Джонсън в сряда дойде ден, след като здравните власти на Обединеното кралство съобщиха за рекорден брой нови инфекции на ден от 117 093.

Говорейки пред репортери в център за ваксинация, Джонсън каза, че 90 процента от пациентите с коронавирус, получаващи интензивно лечение, не са получили допълнителни ваксини.

"Съжалявам, че казвам това, но преобладаващото мнозинство от хората, които в момента завършват в интензивно лечение в нашите болници, са хора, които не са подсилени", каза той.

"Говорих с лекари, които казват, че цифрите достигат до 90 процента от хората в интензивно лечение, които не са подсилени", добави Джонсън, призовавайки 2,4 милиона души с двойна доза да приемат третите си дози. "Ако не сте ваксиниран, има осем пъти по-голяма вероятност да попаднете в болница".

Сиан в Китай е затворен за седми ден - Блокирането на 13 милиона души в китайския град Сиан навлезе в седмия си ден, като мнозина не могат да напуснат жилищните си комплекси и разчитат на доставките на стоки от първа необходимост, тъй като новите инфекции продължават.

Сиан съобщи за 151 вътрешно предавани инфекции с потвърдени симптоми за вторник или почти всички от 152 случая в цялата страна. Общият брой на местните случаи на Сиан е близо 1000 през периода 9-28 декември. Засега в града не са обявени случаи на Омикрон.

На хората в града не е разрешено да напускат града без разрешение от работодателя или властите на общността.

Премиерът на Австралия свиква спешна среща, тъй като инфекциите се увеличават - Случаите нараснаха в Австралия заради Омикрон, което накара премиера Скот Морисън да насрочи спешно национално заседание на кабинета.

Вълната вече претовсрва тестовите центрове, предизвика нови мандати за ваксини и накара поне един щат да намали операции. Скот Морисън каза, че Австралия се нуждае от "смяна на предавката", за да управлява претоварените лаборатории и да извади хората от изолацията.

Полша отчита най-висок дневен брой смъртни случаи - Полша е отчела 794 смъртни случая, най-високият дневен брой в четвъртата вълна на пандемията, каза заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска по частната телевизия Polsat News.

Полша се справя с постоянно високите ежедневни случаи на четвърта вълна, която принуди властите да затегнат ограниченията. В сряда Полша съобщи за 15 571 нови случая.

Тайланд предупреждава за скок в случаите - Тайландските здравни власти предупредиха, че жителите трябва да се подготвят за потенциален скок в случаите, след като класифицират първия в страната клъстер на варианта Омикрон като инцидент със супер разпространение.

Клъстерът Омикрон, идентифициран в североизточната провинция Каласин в навечерието на Коледа, е свързан с двойка, която е пътувала от Белгия и е посещавала барове, концерти и пазари.

СЗО: Рискът от Omicron остава много висок - Рискът, породен от варианта на Omicron, все още е "много висок", заяви Световната здравна организация, след като броят на случаите на Covid-19 нарасна с 11 процента в световен мащаб миналата седмица.

Омикрон е виновен за бързите скокове на вируса в няколко страни, включително тези, където вече е изпреварил доминиращия по-рано вариант Делта, каза СЗО в седмичната си епидемиологична актуализация за Covid-19.

Американският регулатор съобщава, че бързият домашен тест може да не е толкова точен с Омикрон - Бързите домашни тестове за Covid са по-склонни да дадат фалшиво отрицателен резултат със силно мутиралия вариант Омикрон в сравнение с по-ранните варианти, каза Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Гърция също отбелязва рекорди в ежедневните случаи.

Ежедневните случаи на COVID в Италия с нов рекорд от 98 030 - Броят на заразените от COVID-19, регистрирани в Италия за ден, достигна нов най-висок връх от началото на пандемията, достигайки 98 030. 

Междувременно 148 души са загубили живота си през последните 24 часа, като общият брой на смъртните случаи, свързани с болестта, е 137 091. През същия период броят на хората, които са се възстановили от вируса, се е увеличил с 21 871 до 5 042 472.

Светът достигна рекорден брой заразени с COVID-19 за една седмица

Светът достигна рекорден брой заразени с COVID-19 за една седмица

Над 935 000 заразени са регистрирани средно всеки ден в периода 22-28 декември