Светът достигна рекорден брой заразени с COVID-19 за период от седем дни, като над 935 000 заразени са регистрирани средно всеки ден в периода 22-28 декември според данни на "Франс прес".

Числата, най-високите от появата на коронавируса за първи път в края на 2019 г., се основават на данните, които се предоставят ежедневно от здравните власти във всяка страна.

Голям дял от по-малко сериозните или асимптоматичните случаи остават нерегистрирани, въпреки засиленото тестване в много страни от началото на пандемията.

11% скок на новите случаи на COVID-19 в света за седмица

11% скок на новите случаи на COVID-19 в света за седмица

Вирусът е отнел живота на 44 000 души за седем дни

Освен това политиката за тестване варира в различните страни.

С 6 550 000 заразени, регистрирани между 22 декември и 28 декември, или средно 935 863 на ден, коронавирусът се разпространява с безпрецедентна скорост.

Числата са рязко по-високи от предишния рекорд в периода между 23-29 април, когато са регистрирани средно 817 000 заразени на ден.

Регистрираните заразени, които нарастват в световен мащаб от средата на октомври, са се увеличили с 37 процента през предходните седем дни.

Полша регистрира най-голям брой починали в четвъртата си COVID-19 вълна

Полша регистрира най-голям брой починали в четвъртата си COVID-19 вълна

Повече от 75% от починалите са неваксинирани

"Бързият темп на растеж вероятно е комбинация от избягване на имунитета и присъща повишена заразяемост на варианта Омикрон", отбеляза Световната здравна организация (СЗО), като допълни: "Общият риск, свързан с новия вариант на безпокойство Омикрон, остава много висок."

Засега експлозията в броя на регистрираните заразени не е довела до световно увеличение на смъртните случаи, които намаляват през последните три седмици.

Около 6 450 нови смъртни случая на ден са регистрирани средно през последните седем дни, най-ниското ниво от края на октомври 2020 г.

Близо 80% от европейците вече са ваксинирани срещу COVID-19

Близо 80% от европейците вече са ваксинирани срещу COVID-19

Навършва се година от началото на ваксинацията в Европа

В разгара на пандемията са регистрирани 14 800 смъртни случая на ден в периода 20-26 януари 2021 г.

Повечето от новозаразените в момента са в Европа, където са регистрирани над 3,5 млн. заразени през последните седем дни, или над 510 000 средно всеки ден.

Нивото също е безпрецедентно, тъй като континентът никога не е регистрирал повече от 300 000 заразени на ден в предишни вълни.

През двете години, откакто вирусът беше открит, повече от 282 млн. заразени с COVID-19 са официално регистрирани в света, от които са починали повече от 5,4 млн. души.

Като се вземе предвид прекомерната смъртност, свързана с COVID-19, СЗО изчислява, че общият брой на починалите може да е два до три пъти по-висок.

Проучване: Алфа вариантът на COVID-19 се е научил да блокира имунната система

Проучване: Алфа вариантът на COVID-19 се е научил да блокира имунната система

Това е категоричен успех за коронавируса, изтъкват учените