Активисти от „Грийнпийс” блокираха входа на сградата, където се водят преговорите между европейците и САЩ за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), съобщава EUobserver.

В сградата в Брюксел започна 12-ят кръг преговори.

Около 30 активисти от 7 държави образуваха верига пред входа на конферентния център. Някои от активистите изкараха голям транспарант, който беше направен като пътен знак „Път без изход”. На банера също пишеше: „ТТИП: търговско споразумение без изход”.

На петдневните преговори ще се обсъждат спорни планове като позволяване на чуждестранни инвеститори да оспорват наложени от държавите правила и закони, които защитават хората и природата, включително, свързани с храните, химическото замърсяване и енергетиката.

Неправителствената организация публикува снимки в социалната мрежа и пусна прессъобщение повече от 2 часа преди официалната „фото възможност”, организирана от Европейската комисия. Това означава, че всяка медия, която желае снимки за отразяването на първия ден от преговорите ще има материал, който ще е много по-интересен от здрависването между двамата преговарящи, отбелязва EUobserver.

Снимка 220535

Източник: ЕПА

САЩ и ЕС все още целят приключване на преговорите до края на тази година, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред австрийския вестник Der Standard. Говорител на Белия дом обяви наскоро, че споразумението няма да бъде договорено преди края на мандата на президента Барак Обама, който изтича през януари 2017 година.