Турската армия отхвърли предположения, че планира преврат срещу президента Реджеп Ердоган, съобщава „Франс прес”.

Няколко медии излязоха със спекулираща информация за подготвян военен преврат в Турция, докато Ердоган е извън страната за седмица заради посещение в САЩ.

През последния половин век военните в съседката три пъти сваляха гражданско правителство – 1960, 1971 и 1980 година. През 1997 година принудиха ментора на Ердоган Неджметин Ербакан да напусне премиерския пост.

Дисциплина, безусловно подчинение и единна командна верига са основата на турските въоръжени сили”, се казва в политическо съобщение на страницата на армията, което се случва много рядко.

Не може да се говори за незаконни действия, които са извън командната структура или които я компрометират, допълва се още.

Военните предупредиха, че ще предприемат правни действия във връзка с разпространяваната информация, оплаквайки се, че „такива безпочвени новини” подкопават морала на въоръжените сили.

Анализът на Майкъл Рубин за Newsweek със заглавие „Ще има ли преврат срещу Ердоган в Турция?” привлече вниманието на много читатели в Турция и извън страната.

Исторически армията се разглежда като голяма сила в турската политика.

Ердоган, който е на власт от 2003 година, отряза крилата на военните чрез няколко успешни съдебни процеса, за да си осигури лоялността им.

Много анализатори вярват, че военните не представляват заплаха за управляващата Партия на справедливостта и развитието.