Катар провежда съвместни учения с турски войски, съобщи местна медия, цитирана от Ройтерс.

Учението е своеобразен показ на стратегическия алианс между двете държави два месеца след решението на арабски държави да бойкотират емирството, обвинявайки го в подкрепа на терористични организации.

Маневрите имат за цел подготовка на катарските въоръжени сили при защитата на "важни икономически, стратегически и инфраструктурни обекти", отбелязва държавният вестник "Ал Шарк".

На 7 юни турският парламент бързо взе решение, с което позволи разполагането на стотици войници във военна база в Катар, което е част от споразумение, сключено през 2014 г.

Катар също е приел и най-голямата военновъздушна база на САЩ в региона.

Анкара обяви, че ще разположи 3 000 войници в Катар, които ще участват в съвместни учения и ще подкрепят антитерористични действия.

Турция стои зад Катар, след като Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн обвиниха Доха, че подкрепя терористи. Арабските държави прекъснаха дипломатически и икономически отношения с емирството.

Държавите искат Катар да затвори турската база, да прекрати отношенията си с Иран и да затвори телевизия "Ал Джазира".

Но Турция и Катар поддържат идеологически връзки, тъй като управляващата партия в Турция има ислямски корени и Доха е основният поддръжник на "Мюсюлмански братя", които се разглеждат от арабски държави като терористична организация.