Турските сили засилват бомбардировките си около град в североизточна Сирия на четвъртия ден от офанзивата срещу кюрдската милиция, след като американските войски в региона попаднаха под артилерийски огън от турски позиции, предаде "Ройтерс".

САЩ засилиха своите усилия да убедят Анкара да спре нахлуването срещу кюрдските сили, подкрепяни от САЩ, като заяви, че Анкара причинява "голяма вреда" на връзките и може да се изправи срещу санкции.

Турция започна офанзивата си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и изтегли американските войски, които се сражаваха заедно с кюрдските сили.

Ердоган: Операцията в Сирия ще продължи

Ердоган: Операцията в Сирия ще продължи

Той отрече операцията да е насочена срещу кюрдите…

Ердоган отхвърли нарастващите международни критики срещу операцията и заяви, че Турция "няма да я спре, независимо какво казва някой"

По фронтовите линии около Сирия Рас ал Айн, един от двата гранични града, които са цел на офанзивата, се издигаха гъсти димове, след като турската артилерия е насочена към района.

Американски военни попаднаха под турски обстрел в Сирия

Американски военни попаднаха под турски обстрел в Сирия

Огънят е бил насочен срещу кюрдите…

В Тел Абяд е по-спокойно, другата основна цел на операцията на около 120 км на запад, като в района се чуваше само случаен обстрел.

По-рано Пентагонът заяви, че никой от неговите войници не е ранен в турския артилерийски огън в близост до сирийския Кобани, на около 60 км западно от основната зона на конфликт.