Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар проведе среща с гръцкия си колега Николаос Панайотопулос в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел в четвъртък на фона на продължаващото напрежение между Турция и Гърция, пише "Дейли сабах".

Срещата между двамата министри е в момент, когато двете страни не са съгласни по редица въпроси, включително Източното Средиземноморие, Кипър, отблъскването на мигрантите и други.

И двамата министри бяха в Брюксел за участие в Срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Двата неспокойни съседа в НАТО имат дългогодишни спорове за морските и въздушните граници, които водят до почти ежедневни патрули на въздушните сили и мисии за прихващане най-вече около гръцките острови близо до бреговата линия на Турция.

Турция, член на НАТО, често критикува военния съюз, включително Съединените щати, че не я подкрепя достатъчно по териториалния спор с Гърция за островите в Егейско море и въпроса за проучването на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Освен това Анкара твърди, че Атина разполага войски на островите в Егейско море в нарушение на мирни договори, подписани след Първата и Втората световни войни. Но Атина твърди, че трябва да "защити островите" - много от които се намират близо до бреговете на нейния съюзник в НАТО Турция.

Междувременно Акар проведе дискусии и с американския министър на отбраната Лойд Джеймс Остин, германския Кристин Ламбрехт, френския Себастиен Лекорню и британския Бен Уолъс.

САЩ и Гърция: Александруполис е стратегически за НАТО и Украйна

САЩ и Гърция: Александруполис е стратегически за НАТО и Украйна

Атина и Пентагона градят обща морска отбрана

Четиридесет минути продължи срещата на Панайотопулос с Акар, пише "Грийк сити таймс".

Въпреки че се смята, че срещата не е била дълга предвид контекста, в който се проведе, бе подчертана необходимостта от подновяване на преговорите. Панайотопулос каза на турския си колега, че провокациите и враждебната реторика трябва да спрат.

Панайотопулос и Акар са били без преводачи, което означава, че са общували на английски. Съобщава се, че 40-те минути са били полезни за дискусията.

Подчертано е значението на поддържането на отворени канали за комуникация, срещи между двете страни и необходимостта от създаване на климат на стабилност в региона, основан на международното право и правилата на добросъседството", се казва в съобщение на гръцкото министерство на отбраната.

Междувременно Панайотопулос се срещна и с американския си колега Лойд Остин, "за да обсъдят текущото сътрудничество в областта на отбраната и значението на регионалната стабилност". В сряда гръцкият министър на отбраната проведе двайсетминутна среща със секретаря на НАТО Йенс Столтенберг, на когото още веднъж разясни ситуацията в Източното Средиземноморие. Панайотопулос се срещна и с колегите си от Германия Кристин Ламбрехт и Франция Себастиен Лекорню.

Американският Сенат пуска сделката с Турция за F-16

Американският Сенат пуска сделката с Турция за F-16

Усилията на гръцкото лоби в САЩ за нейното блокиране пропаднаха