Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за „незабавно прекратяване на огъня” в доминирания от кюрди турски регион, където армията на Турция води безмилостна кампания срещу бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК), цитирана от „Франс прес”.

Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня в Югоизточна Турция, остро осъждаме всякакъв тероризъм, каза Могерини на съвместна пресконференция с турски министри в Анкара.

Готови сме да сътрудничим по отношение на кюрдския мирен процес. Имаме интерес от това, защото може да афектира сигурността в региона и в по-широк смисъл – ЕС, добави от своя страна еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

След повече от двугодишно примирие миналото лято кюрдските бунтовници и турската армия подновиха боевете. Конфликтът между кюрдите и турските власти, започнал през 1984 година, взе живота на повече от 40 хиляди души.

Но турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир се зарече кампанията срещу ПКК да продължи.

Като суверенна държава Турция продължава борбата срещу всички терористични организации, включително срещу ПКК, които са заплаха за националната ни сигурност, обяви Бозкир, допълвайки, че Турция се опитва да защити правата на гражданите си.

Могерини изрази увереност Турция скоро да получи пакет от 3 милиарда евро за подпомагане на сирийските бежанци, въпреки че има забавяне почти два месеца от съгласуваното споразумение.

Тя добави, че продължават обсъжданията относно събирането на средствата, но опроверга информация, че има разногласия сред страните членки.

Миналата седмица медии съобщиха, че италианският премиер Матео Ренци е блокирал отпускането на средства за Турция.