Турция е решена да защитава правата и интересите си в Егейско и Източното Средиземноморие, коментира ъв вторник министърът на отбраната Хулуси Акар, като същевременно обвини гръцките политици, че са "откъснати от разума и справедливостта".

В слабо прикрита атака срещу Гърция Акар каза, че противниците на Турция се стремят да съберат международна подкрепа срещу страната му, добавяйки, че Анкара никога няма да допусне свършени факти срещу нейните законни права.

"Както сме правили в миналото, ние сме решени и способни да защитим нашите права и интереси в Егейско и Източното Средиземноморие, включително Кипър", каза Акар.

Турция тества тайно разработена балистична ракета в Черно море

Турция тества тайно разработена балистична ракета в Черно море

Секретният ракетен проект е наречен "Тайфун"

"Турция строи свои собствени ракети, собствени хеликоптери, свои собствени бойни кораби. С Божията помощ ще построим наш собствен боен самолет и собствена бронирана машина... Духът е пуснат от бутилката", каза той.

Акар също отвърна на обвиненията от Атина, че Анкара преследва експанзионистична програма, добавяйки, че "Гърция непрекъснато провокира и заплашва Турция".

Обвинявайки гръцките политици, че са "откъснати от разума и справедливостта", той каза, че Турция ще продължи усилията си да превърне Егейско и Средиземно море в "море на приятелство за мир и стабилност", основано на "справедливо разпределение на богатството".

Катимерини: Какви са целите на Анкара?

Катимерини: Какви са целите на Анкара?

Гърция трябва да мобилизира комуникацията с международната общност и да продължим да укрепва отбраната си