Турция е изстреляла местно произведена балистична ракета с малък обсег над Черно море във вторник. Това съобщава "Блумбърг", позовавайки се двама източници, запознати с въпроса.

За изстрелването на ракетата е била използвана мобилна платформа от летище край пристанищния град Ризе в източната част на черноморския турски регион около 7.00 часа местно време.

Снарядът е прелетял 561 км и е паднал край бреговете на пристанище Синоп в Северна Турция.

Секретният ракетен проект, наречен "Тайфун" (Tayfun), е в ход от няколко години, твърдят източниците, пожелали анонимност.

Турция и Русия подписаха договор за доставка на още системи С-400

Турция и Русия подписаха договор за доставка на още системи С-400

Част от компонентите на руските системи ще бъдат произведени в Турция

Ръководството на отбранителната промишленост, което контролира разработването на оръжия местно производство, е отказало да разкрие информация за проекта.

През 2019 г. Турция получи усъвършенствана система за противоракетна отбрана С-400 от Русия - основен враг на НАТО. Това се случи две години, след като Анкара подписа споразумение с Москва за закупуване на системата с надеждата, че сътрудничеството може да ѝ помогне да разработи собствена програма за противоракетна отбрана.

Като ответна мярка САЩ наложиха санкции на Турция и ѝ забраниха доставката на стелт изтребители F-35 на "Локхийд Мартин".

Турция и САЩ може и да се разберат за руския С-400

Турция и САЩ може и да се разберат за руския С-400

САЩ искат Турция да не използва С-400