Анкара и Вашингтон се ангажираха да си сътрудничат за преодоляване на непосредствените предизвикателства по проблемите с доставките на газ, коментира високопоставен американски служител, съобщава "Анадолу". 

Турция и САЩ могат да се съсредоточат повече върху малките модулни реактори в ядрената енергетика и прехода от изкопаеми горива към нисковъглеродни енергийни източници в своя по-дългосрочен диалог.

Освен непосредствените предизвикателства на енергийната криза, доставките на газ и войната на Русия срещу Украйна, двете страни са ангажирани и с "дългосрочния въпрос на прехода", каза Джефри Паят, помощник държавен секретар по енергийните ресурси, във връзка с посещения в България, Румъния и Турция.

След среща с Алпарслан Байрактар, турския заместник-министър на енергетиката и природните ресурси, както и с други официални лица и лидери в енергийния сектор, Паят каза пред "Анадолската агенция", че е имал "много богат кръг от дискусии" в Турция, където е на посещение като част на турне в три държави на 10-14 октомври, което включваше също България и Румъния.

"Открих много висока степен на съгласие с моите турски колеги по време на това посещение по отношение на важността на стабилността на пазара, важността на нашия диалог, който установихме между Вашингтон и Анкара по всички въпроси около геополитиката на глобалната енергетика и енергетиката преход", каза американският служител в ексклузивното интервю в кулоарите на Регионалната конференция за перспективите за чиста енергия на Атлантическия съвет в Истанбул.

Турското правителство има разбирането, че отговорът е в повече вятърни, слънчеви, водни и малки модулни ядрени реактори, отбеляза той, обяснявайки, че ядрената енергия има критична роля в САЩ.

Вашингтон подкрепя текущите дискусии в Европа за това как новите проекти да бъдат достигнати до мащаб и възможно най-бързо на пазара, подчерта Паят. Той също така каза, че малките модулни ядрени реактори ще бъдат част от решението на настоящите енергийни главоблъсканици в света.

"Това е предизвикателство, по което сме решени да работим заедно между САЩ и Турция, въпроси като регулаторната среда за тези реактори, за да гарантираме и да уверим общностите, че тези проекти могат да бъдат разгърнати безопасно. Но също така трябва да имат търговски смисъл", каза той, като посочи, че има ясно възраждане на интереса към ядрената енергия в много части на света.

Ядрената енергия представлява около 20% от общия енергиен микс на САЩ като чист и устойчив източник на енергия, добави Паят.

САЩ увеличават доставките на газ, помогат на Европа да премине през зимата

САЩ увеличават доставките на газ, помогат на Европа да премине през зимата

САЩ, Европа и други партньори по света работят за намаляване цените на енергията и производство на храни

Що се отнася до настоящата криза с природния газ и нейните въздействия, Паят каза, че настоящата ситуация е "причинена от Владимир Путин и руското правителство", които той обвини, че въоръжава своите енергийни ресурси.

"Това прекъсване (в доставките на газ) се усеща по целия свят, буквално във всяко кътче на земното кълбо по отношение на инфлацията, цените на суровините. Европа е особено уязвима поради начина, по който Европа с течение на времето е развила индустриалните си структури, за да бъдат свързани, по-специално с доставките на руски газ", каза Паят.

Той посочи, че Европа признава, че Русия е успяла да се възползва от позицията й на зависимост.

"Убеден съм, че никой никога няма да види Русия като надежден доставчик на енергия, докато Русия прави това, което прави с Украйна днес", каза Паят.

САЩ увеличиха износа си на втечнен природен газ (LNG) за Европа, за да облекчат газовата криза, като 15 милиарда кубични метра американски LNG са предназначени за тази година и страната е на път да бъде най-големият износител на LNG в света тази година, добави той.

"Ще продължим да поддържаме връзка с всички наши европейски партньори", каза служителят, добавяйки, че това ще бъде важно и за Турция, както и за нейните съседи извън ЕС.

Западните Балкани са в позиция на "особена уязвимост", тъй като тези страни получават "100% от газа си от Русия", каза Паят, добавяйки, че американските LNG компании успешно работят с Турция като купувач на LNG.

Американските компании също имат планове да инвестират в LNG инфраструктура в Европа, каза Паят. "Не правителството на САЩ. Това са нашите компании (които) са изградили много скъпата инфраструктура, която е необходима за втечняване от страна на САЩ и компаниите, които участват в маркетинга", обясни той, като посочи важността на изграждане на поддържаща инфраструктура и инфраструктура за сътрудничество между страните от региона.

"Така най-ефективно можем да отблъснем това, което Русия се опита да направи, като въоръжи своите енергийни ресурси", отбеляза Паят.

Относно неотдавнашно решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, известни като ОПЕК+, да намалят добива на петрол, Паят каза, че правителството на САЩ е показало ясно на най-високо ниво, включително съветника по националната сигурност, колко е разочаровано от това решение.

ОПЕК+ се съгласи в сряда да намали производството с 2 милиона барела на ден от изискваните производствени нива за август 2022 г., считано от ноември.

Решението е "ясен" знак, че блокът застава на страната на Русия на фона на нарастващото съперничество със Запада, заяви Белият дом миналата сряда след обявяването на този ход.

"Колко жалко, смятаме, че е в светлината на глобалните петролни пазари и точно в момента, в който международната общност се опитва да излезе от кризата с COVID-19 и икономическото забавяне и този огромен шок, причинен от инвазията на Владимир Путин в суверенна Украйна", каза Паят.

Той обаче завърши, като каза, че не иска да спекулира относно саудитската мотивация за решението.

Ядрената енергетика ще остане доминираща в България до 2030 г.

Ядрената енергетика ще остане доминираща в България до 2030 г.

Пазарът на електроенергия в България е в преход, правителството бавно намалява капацитета си за въглища