Турция изнася тестове за коронавирус в над 50 държави по света и няма проблеми с производствените капацитети, съобщава Анадолската агенция.

Турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви, че страната има необходимата инфраструктура, за да произвежда апаратура за микробиологично тестване.

Той посочи, че тестовете, използвани от турското здравно министерство, са разработени от местна компания. Освен това 13 фирми са в контакт с ведомството за производството на тестове за износ в чужбина.

Коронавирус: Турция с най-много заразени извън САЩ и няколко страни в Европа

Коронавирус: Турция с най-много заразени извън САЩ и няколко страни в Европа

Жертвите са вече 2017 души

Варанк изтъкна и необходимостта от определяне на критерии за защитните маски за многократна употреба, така че да се гарантира тяхната безопасност. Той обясни, че са били формулирани конкретни стандарти за устойчивостта на маските на бактериална филтрация, равнищата на пропускливост на въздух и нивата на почистване от микробно замърсяване. Министърът посъветва гражданите да внимават дали закупуваните от тях маски покриват критериите. Той настоя производителите а поставят маркер върху продуктите си, че отговарят на изискванията.

По данни на агенцията близо 800 компании произвеждат хирургически маски в Турция. Общият им капацитет в момента е 40 милиона маски на ден.