Турция може да удължи тримесечна забрана за съкращения, въведена през април, за да подпомогне фирмите и пазара на труда по време на пандемията от коронавирус. Информацията разпространява вестник "Хюриет", позовавайки се на източници, предаде "Ройтерс".

Турция възобновява полетите до България от 10 юни

Турция възобновява полетите до България от 10 юни

Това обяви турският министър на транспорта

Изданието отбелязва, че президентът Реджеп Ердоган може да удължи забраната с още три месеца. Като част от нов проектозакон, правителството търси начини да подпомогне компаниите да задържат работниците си или да наемат нови хора, пише още "Хюриет".

В отговор на епидемията Турция подпомогна заплатите на служителите, чиито работни часове бяха намалени и чиито компании потърсиха финансиране. Тази система може да бъде заменена с алтернативни системи за подпомагане, допълва изданието.

Турция отвори ресторантите, кафенетата и "Капалъ Чарши"

Турция отвори ресторантите, кафенетата и "Капалъ Чарши"

Властите също отвориха парковете, плажовете, библиотеките и музеите,

Междувременно Ердоган отмени въведения през уикенда вечерен час, тъй като вреди на икономиката на страната, предаде АФП.

Турция налага сериозни ограничения през уикенда и по време на празниците от април. По-рано днес вътрешното министерство съобщи, че още 15 града ще бъдат отново блокирани този уикенд. Часове по-късно обаче Ердоган обяви в "Туитър", че отменя вечерния час след "обратна връзка с нашите граждани", които предупреждават за негативни икономически последици.

Тази седмица отговориха ресторантите, кафенетата и други публични пространства. Но турците ще трябва да носят маски и да спазват социална дистанция.

Турция е регистрирала повече от 167 000 заразени с коронавирус и 4630 починали.