Турция не очаква САЩ при Джо Байдън да наложат санкции за придобиването на руски зенитно-ракетен комплекс С-400, а също не очаква отношенията да се обтегнат. Това коментира висш представител на турската Партия на справедливостта и развитието, информира "Ройтерс".

Турция: Позицията на САЩ за С-400 вреди на отбранителните отношения между Анкара и Вашингтон

Турция: Позицията на САЩ за С-400 вреди на отбранителните отношения между Анкара и Вашингтон

Въпреки разногласията, Турция се опитва да действа в координация със САЩ

Миналата година Анкара закупи С-400, който е несъвместим с отбраната на НАТО. САЩ могат да наложат санкции в началото на следващата година, ако Конгресът одобри предложения към бюджета за отбраната. Камарата на представителите вече гласува законодателно предложение, което изисква от президента да санкционира Турция.

В интервю за осведомителната агенция заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Нуман Куртулмуш заяви, че американският президент най-вероятно ще следи много внимателно баланса в Близкия изток заради американските интереси и няма да поиска продължаване на обтегнатите отношения с Турция.

Вярвам, че те ще предприет положителни стъпки в бъдеще, подчерта той.

Турция е готова да обсъди със САЩ съвместимостта на С-400 и F-35

Турция е готова да обсъди със САЩ съвместимостта на С-400 и F-35

Безопасността на F-35 е толкова важна за Анкара, колкото и за Вашингтон

Куртулумуш повтори позицията на Анкара, че няма да се поддаде на натиска и няма да върне руските оръжейни системи, или да не ги използва.

Съжаляваме, но ние не се сдобихме с тях, за да ги крием. Ние ги взехме, за да отговори на нуждите на Турция в сферата на сигурността, подчерта той.

Запитан дали реформите в страната имат за цел намаляване на напрежението със САЩ и ЕС, турският представител отговори, че правителството действа само в интерес на Турция.