Турция ще спазва „безпристрастно, прозрачно и точно” Конвенцията от Монтрьо, регулираща режима на корабоплаване в зоната на черноморските проливи.

Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Чавушоглу коментира медийна информация, че Анкара се готви да въведе санкции по отношение на проливите и планира да осъществява пълна проверка на преминаващите през проливите кораби.

Смятаме за важно всички заинтересовани страни да избягват опитите да бъде подкопан или използван за свои цели съществуващият режим от Монтрьо,изтъкна той.

По-рано външното министерство обяви, че Турция счита руските икономически санкции заради сваления Су-24 за нецелесъобразни.

Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите е подписана през 1936 г. в Швейцария. Тя регулира корабоплаването в проливите Босфор и Дарданели и в Мраморно море. Конвенцията ограничава в мирно време преминаването през проливите на военни кораби на нечерноморски държави или крайбрежни страни. За спазването на конвенцията отговаря Турция. Ако тя се окаже в състояние на война или под заплаха от война, клаузите в конвенцията разрешават или забраняват преминаването през проливите на всякакви военни кораби. Ако Турция не участва във войната, то проливите се закриват за преминаване на кораби на воюващите страни, пояснява руска медия.