Турция обяви частична блокада през първите две седмици от Рамазана, информират "Ройтерс" и Анадолската агенция.

Президентът Реджеп Ердоган обяви нови ограничения и "частично затваряне" за две седмици заради скок на новите случаи на коронавирус.

Турция е четвърта в света по най-много нови случаи на коронавирус. В събота страната отчете 56 000 нови случая, което е пет пъти повече в сравнение с началото на март, когато Ердоган разхлаби някои ограничения. В понеделник здравният министър предупреди за трета вълна.

Русия спира полетите до Турция

Русия спира полетите до Турция

Висока заболеваемост в съседката ни е причината за решението

След среща на кабинета Ердоган заяви, че ще бъде въведен вечерен час, пътуването между градовете ще бъде ограничено, а също така се забраняват всички мероприятия на закрито. Той също каза, че някои ученици ще се върнат към онлайн обучение.

Кафенетата, ресторантите и други заведения ще предлагат само за вкъщи. Затварят се сватбените зали, спортните центрове и игралните зали до края на Рамазана.

Вечерният час е удължен от 19:00 часа (преди от 21:00 часа) до 05:00 часа.

Новите мерки ще влязат в сила от сряда вечерта и ще се прави оценка на всеки две седмици.

В същото време данните на Министерството на здравеопазването показват, че Турция е регистрирала 59 187 нови случая за последните 24 часа, което е рекорд от началото на пандемията.

Страната има общо 3,962 милиона случая. Починалите се увеличиха с 273 до 34 455.

Турция с около 56 000 новозаразени, почти половината в Истанбул

Турция с около 56 000 новозаразени, почти половината в Истанбул

Страната връща част от мерките преди Рамазан

До момента в Турция са поставени 19 милиона ваксини. Над 11,47 милиона души са получили една доза от ваксина, а близо 7,9 милиона - две дози.