Турция отново регистрира огромен брой новозаразени с коронавирус за денонощие, предаде Анадолската агенция. Около 55 800 са те към петък, съобщи здравното министерство. 2 408 са асимптоматични сред тях, показват данните. Общият брой на случаите в Турция е над 3,74 милиона. Броят на починалите в цялата страна е достигнал 33 454, като 253 са загиналите през последния ден.

Още 35 786 пациенти в страната спечелиха битката срещу вируса, като общия брой на оздравелите достигна над 3,26 милиона.

Към днешна дата в Турция са направени над 40,9 милиона теста за коронавирус, като от четвъртък са 305 103 теста. Последните данни показват също, че броят на пациентите с COVID-19 в критично състояние се е увеличил до 2 408.

Здравният министър Фаретин Коджа заяви, че по-заразният щам, открит за първи път във Великобритания, е зад 75% от всички скорошни случаи.

"Около 40% от случаите у нас са в Истанбул", написа Коджа в Twitter. "Ситуацията в Истанбул определя положението на страната ни. Ако успеем да защитим Истанбул, ще можем да защитим страната си."

Турция с още 45 000 заразени с коронавирус, връща блокадите заради черни рекорди

Турция с още 45 000 заразени с коронавирус, връща блокадите заради черни рекорди

Страната е в челото по заболеаемост

Кампанията за ваксиниране стартира на 14 януари и Турция вече е поставила над 18,4 милиона ваксини срещу COVID-19 в цялата страна, според официални данни. Към днешна дата над 10,8 милиона души са получили първите си дози от ваксината срещу коронавируса, докато втори дози са дадени на близо 7,57 милиона.

За да се бори с нова вълна от вируса, Турция наскоро обяви връщането на комендантски час в районите с висок риск, както и други ограничения, в допълнение към специалните мерки за предстоящия мюсюлмански свещен месец Рамазан.

Турция връща ограниченията след рязък скок на коронавирус случаите

Турция връща ограниченията след рязък скок на коронавирус случаите

Страната отчита около 150 смъртни случая на ден, в сравнение с около 65 в началото на месеца