Турция регистрира 44 756 нови случая на коронавирус за денонощие, показват данните на министерството на здравеопазването в събота. Това е рекорд от началото на пандемията, предаде "Ройтерс". Общият брой на случаите е 3,445 милиона към събота, показват данните. Починалите са още 186 болни, което прави общо 32 078.

Страната е на пето място в световен мащаб по заболеваемост.

Случаите нараснаха, след като правителството облекчи мерките за ограничаване на пандемията в началото на март, като достигна нови рекордни върхове през последните поредни пет дни.

Турция с над 29 000 нови случая на коронавирус

Турция с над 29 000 нови случая на коронавирус

Над 8,23 милиона души са получили първите си дози ваксина, а над 6,48 милиона - вторите

В понеделник президентът Реджеп Ердоган обяви затягане на мерките.

Турция възстановява блокадите през уикенда в повечето провинции и също така ще наложи ограничения за мюсюлманския свещен месец Рамадан, който започва от 13 април тази година.

Ердоган заяви, че 58 от 81 провинции на Турция, включително Истанбул и Анкара, сега са определени като "червени" или "много рискови" райони и ще бъдат подложени на блокади както събота, така и неделя.

Нощният полицейски час през уикенда в страната ще продължи. Нощният комендантски час, който съществува в цялата страна, ще продължи, каза той.

Турция въведе програмата си за ваксинация през януари. До момента са направени над 15 милиона ваксинации. Около 7 милиона души са получили две дози.

Турция връща ограниченията след рязък скок на коронавирус случаите

Турция връща ограниченията след рязък скок на коронавирус случаите

Страната отчита около 150 смъртни случая на ден, в сравнение с около 65 в началото на месеца