Турция е регистрирала спад на разходите за вътрешен туризъм с 41,9 процента през първото тримесечие на 2020 г., съобщи в сряда Анадолската агенция, позовавайки се на Турския статистически институт (TÜİK).

Разходите за вътрешен туризъм на страната от януари до март тази година спаднаха до 4,6 милиарда лири (671 милиона долара) от 7 милиарда лири (1 милиард долара), генерирани през същото тримесечие през 2019 година.

Работата на турския туристически сектор, който е основен принос за икономическия растеж на страната, бе спряна принудително през март като част от мерките за овладяване на разпространението на смъртоносния нов коронавирус. Миналия месец индустрията отново получи възможността да отвори за вътрешен туризъм по строги правителствени указания.

Вътрешните туристи са предприели общо 6,8 милиона пътувания през първото тримесечие, което е с 38 процента по-малко спрямо първото тримесечие на 2019 година.

Турция спря полетите до Иран и Афганистан

Турция спря полетите до Иран и Афганистан

Заради разпространението на коронавируса

Междувременно вътрешните пътувания с една или повече нощувки са спаднали с 43,5 процента в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Данните на TÜİK също показват, че пътниците са похарчили средно 510 турски лири (74 долара) на пътуване, което е по-голямо от 496 лири (72 долара) през същия период на миналата година.

Посещенията на роднини водят като основна цел за вътрешните пътувания през първото тримесечие на 74,7%, следвани от пътувания, отдих и почивка, при 11,4, и здравето на 7,4%.

Турция с над 1 000 новоизлекувани от коронавирус

Турция с над 1 000 новоизлекувани от коронавирус

Специалистите по здравни грижи проведоха още 42 411 теста

Приходите от туризъм в Турция спаднаха с 11 процента до 4,1 милиарда долара през първото тримесечие на тази година.