Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу счита, че без провеждане на сухопътна операция терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) няма да бъде разгромена.

Оказваме подкрепа на Свободната сирийска армия в борбата срещу тероризма. И ние на всяка международна среща подчертаваме, че без провеждане на сухопътна операция тази кървава терористична групировка няма да бъде победена, каза той в интервю за СиЕнЕн, цитирано от ТАСС.

По отношение на военния план на Турция в рамките на операция „Ефратски щит” в Сирия, министърът изтъкна, че Анкара планира да прочисти района на град Манбидж от ДАЕШ и да го превърне в зона за сигурност, а след това да направи подобно нещо в района на град Ал Баб.

Според него сирийският град Ракка и иракският град Мосул, считани за столици на ДАЕШ, също трябва да бъдат разчистени от терористи.

Битката за Мосул решаваща за разгрома на „Ислямска държава”, убеден Обама

Битката за Мосул решаваща за разгрома на „Ислямска държава”, убеден Обама

Обама се срещна с иракския премиер

Ние имаме един враг и трябва да действаме заедно против него. След операцията в Джараблус (първият етап от операция "Ефратски щит"), се появи увереност, че ДАЕШ може да бъде победена лесно. Ще припомня, че срещу 65 страни от коалицията действат 30 хиляди терористи от ДАЕШ, изтъкна той.

Турция започна операция "Ефратски щит" на 24 август и помогна на Свободната сирийска армия за 8 часа да установи контрол над завзетия от групировката Джараблус.