Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу разкри в интервю за вестник Sözcü, че министерството на вътрешните работи на Турция е започнало разследване срещу него и кмета на Анкара Мансур Яваш миналата седмица поради организираните от тях благотворителни кампании по време на пандемията, съобщи в петък Deutsche Welle.

Турция освобождава 45 000 хиляди затворници заради COVID-19

Турция освобождава 45 000 хиляди затворници заради COVID-19

Мярката обаче изключва политическите затворници

"Чухме, че същото е в Анкара", каза Имамоглу. "Други общини, които участват в кампании, вероятно също ще бъдат посещавани от инспектори. Не беше само срещу мен. "

Общинските служби на Анкара потвърдиха пред DW твърденията му.

Кметовете на опозицията бяха възпрепятствани да продължат с кампаниите си от министерството, което изпрати предупреждение, че подобни инициативи трябва да се извършват само с разрешение от валиите.

След това държавната Vakıfbank блокира сметка, в която са събрани 130 000 долара от  дарения, събрани от община Истанбул.

"Можете да ни разследвате", каза Имамоглу. "Въпреки това блокирането на дарените от гражданите пари е жалко. Това е тъмно петно ​​от банковата история."

Президентът Реджеп Ердоган поиска от гражданите да направят своите дарения за неговата национална кампания.

Ердоган стартира кампания, дари заплатата си за 7 месеца

Ердоган стартира кампания, дари заплатата си за 7 месеца

Успокои, че страната има достатъчно защитни материали срещу пандемията

Този ход дойде, когато правителството на Ердоган беше подложено на критика, че не подкрепя пряко хората и бизнеса на фона на кризата.

Кметовете Имамоглу и Яваш от опозицията бяха избрани на местните избори през миналата година, с което приключиха дълготрайното управление там на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП). Загубата на Истанбул и Анкара бе голям удар за Ердоган.