Турският парламент във вторник прие закон, който ще позволи освобождаването на десетки хиляди затворници, за да се намали пренаселеността в затворите и да се защитят задържаните от коронавируса, съобщиха световните информационни агенции.

От мярката, която ще обхване 45 000 души, обаче са изключени редица лишени от свобода, сред които обвинените в тероризъм и задържаните по политически причини.

Законопроектът беше приет с 279 гласа "за" и 51 гласа "против.

Затворниците ще са на свобода до края на май, а Министерството на правосъдието ще може да удължи периода три пъти с максимум два месеца всеки път, според закона.

Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл заяви в понеделник, че има 17 потвърдени случая на Covid-19 и три смъртни случая сред затворниците, а 79 души от персонала също са дали положителни резултати.

И през следващия уикенд – блокада на големите градове в Турция

И през следващия уикенд – блокада на големите градове в Турция

Ердоган атакува опозицията...

Законът обаче бе критикуван от опозиционни партии и активисти за човешки права заради изключване по обвинения в тероризъм на журналисти и политици, претърпели репресии след опита за преврат през 2016 година.

Припомняме, че след потушения опит за преврат през юли 2016 година, Анкара уволни стотици хиляди турци на всякакви позиции. Много от тях бяха изправени пред съда.

Арестите на заподозрени продължават.

Членовете на опозицията предупредиха още, че освобождаването на крадци, например, може да доведе до увеличаване на престъпността.

И през следващия уикенд жителите на 30-те най-големи турски града и град Зонгулдак няма да могат да излизат по улиците.

Президентът на страната Реджеп Ердоган заяви в телевизионно обръщение, че мярката по ограничаване на движението на хората може да се прилага и занапред, ако се налага. Изявлението беше направено след проведеното заседание на кабинета.

Ердоган атакува опозицията и заяви, че се надява страната да се избави не само от коронавируса, но и от безспирно работещите да подронват духа на народа терористични организации, медии, политически организации.

Той допълни, че на 4.5 млн. граждани е била осигурена и се осигурява финансова подкрепа. На 32 млн. души са били изпратени кодовете, с които могат да получат безплатно маски.

По думите на турския лидер до момента около 5000 заболели от коронавируса са били излекувани в Турция.

Почти 1300 души са починали от заболяването до момента, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа. За деня летален изход е бил регистриран при 98 пациенти.

Комендантският час в Турция струва оставката на вътрешния министър

Комендантският час в Турция струва оставката на вътрешния министър

Сюлейман Сойлу се оттегля

Над 61 000 са заразените в страната, повече от 4000 от тях са новорегистрирани.

Ердоган не прие оставката на вътрешния министър Сюлейман Сойлу заради критиките за начина на въвеждането на извънредните мерки и предизвиканите опашки пред супермаркетите в петък.

От опозицията поискаха въвеждането на 15-дневна карантина за овладяването на пандемията.