Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви в неделя, че ще подаде оставка след въвеждането на 48-часов комендантски час. Министърът на вътрешните работи обяви това на страницата си в "Туитър".

"Отговорността за изпълнението на комендантския час през уикенда, насочена към предотвратяване на разпространението на епидемията, е изцяло на мен. Кадрите с тълпи хора по улиците на турските градове, които се появиха [в петък вечерта, малко преди въвеждането на комендатския час], не отговарят на този процес, който беше под контрол - каза Сойлу. - Напускам поста си като министър на министерството на вътрешните работи. "

Турция въведе забрана за излизане по улиците през уикенда

Турция въведе забрана за излизане по улиците през уикенда

Важи за 30-те най-големи града...

Сюлейман Сойлу поиска прошка и от турския президент Тайип Ердоган и от целия турски народ.

На 10 април в 23:00 местно време турското министерство на вътрешните работи обяви, че като част от борбата срещу разпространението на коронавирус се въвежда 48-часова забрана за напускане на домове за жители на 31 провинции, включително Анкара, Истанбул и Анталия. След това в социалните мрежи се появиха видеоклипове на огромни тълпи в магазините - хората бяха принудени да отидат да пазаруват с хранителни стоки след обявяването на въвеждането на полицейския час. Това решение беше остро критикувано и от основната опозиционна Народна републиканска партия.

Нови 87 починали и 4117 заразени с коронавирус в Турция

Нови 87 починали и 4117 заразени с коронавирус в Турция

Досега в Турция са тествани 247 768 души

50-годишният Сюлейман Сойлу изпълнява длъжността ръководител на турското министерство на вътрешните работи от август 2016 г. Освен това от ноември 2015 г. до август 2016 г. той оглавява и турското министерство на труда и социалното осигуряване. Сюлейман Сойлу се присъедини към Партията на справедливостта и развитието, ръководена от Ердоган през септември 2012 г.

Към момента не се съобщава кой ще бъде назначен на поста началник на МВР на Турция.