Върховният консултативен съвет на Турция, ръководен от президента Реджеп Ердоган, реши да създаде отделна агенция, която да отговори на твърденията и събитията, свързани с темата за "арменски геноцид" в Османската империя, съобщава "Хюриет". 

По време на заседанието на съвета, на президента е представен доклад за ситуацията с признаването от няколко страни на геноцида и техните политики в това отношение. В Турция, която категорично отхвърля твърденията за умишлено унищожаване на арменци в началото на миналия век, в момента няма нито една структура, която да участва в разработването на политики в тази област.

В тази връзка е решено да се създаде "автономна и гражданска агенция", която ще се занимава само с разработването на стратегия за отговор и възможности за отговор на изявления за геноцида и аспекти, свързани с тази тема. Структурата няма да има пряка връзка с правителството, тя ще се занимава с политически, културни, исторически въпроси на проблема и пропаганда на турската гледна точка.

В доклада се отбелязва, че в последно време арменското лоби престава да подава обвинения за геноцид в международни съдилища поради вероятността от отказ за разглеждане поради формулировката. "Лобистите се опитват да заменят и въвеждат в общия дискурс вместо термина "геноцид", "престъплението срещу човечеството" във връзка със събитията от 1915 г. в Османската империя, обясняват авторите на доклада.

Турция счита, че този въпрос изисква спешно да му бъде обърнато внимание. По-рано Анкара отвори османските архиви и приканва историците да ги проучат, за да разработят обективен подход към събитията преди 100 години. Турция реагира остро на всеки опит за признаване геноцида в Армения като факт.

Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек.

В САЩ 42 от 50-те щата и Сенатът признават геноцида.

Турция осъди декларацията на Макрон за деня на арменския геноцид

Турция осъди декларацията на Макрон за деня на арменския геноцид

Да се занимава с политическите проблеми в собствената му страна