Турция удари Twitter, Pinterest и Periscope със забрана за реклами, след като не последваха Facebook и не назначиха местен представител, който да сваля съобщения със спорно съдържание в съответствие с нов закон за социалните медии, информира АФП.

Защитници на свободата на словото предупреждават, че законът е част от опит на турския президент Реджеп Ердоган за контрол над социалните мрежи и потискане на дисидентите.

Законодателството за социалните мрежи бе прокарано през миналата година. Мрежите с над 1 милион потребители са задължени да назначат специален представител, който да изпълнява съдебните разпореждания за премахване на съдържание до 48 часа.

Турция подготвя мерки за блокиране на „Фейсбук” и „Туитър”

Турция подготвя мерки за блокиране на „Фейсбук” и „Туитър”

Проектозаконодателството ще принуди социалните мрежи

Забраната за трите платформи влезе в сила от днес. Компаниите, които рекламират с тях, също ще бъдат глобени, написа в "Туитър" заместник-министърът на инфраструктурата на Турция Омер Фатих Саян.

Анкара е решена да направи каквото е необходимо за защита правата и личните данни на нашия народ, добави той.

"Никога няма да позволим цифровият фашизъм и нарушаването на правилата да доминира в Турция", закани се той.

Ако мрежите продължат да пренебрегват закона, Турция ще отреже достъпа им на 50% през април и 90% през май, което означава, че ще станат недостъпни.

Някои платформи, които не спазиха първия краен срок през ноември, включително Facebook и Twitter, са глобени с милиони долари.

От Facebook обявиха, че ще назначат местен представител, но смятат, че е важно да сe осигури свобода на словото на потребителите.

Мрежата се присъедини към YouTube, TikTok и Dailymotion, които изпълниха нарежданията на турските власти, но в същото време ядоса активисти.

Руската VK отвори офис през ноември.