Зенитно-ракетните системи С-400, които Анкара придобива от Москва, ще бъдат използвани независимо от системата на НАТО, коментира турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от ТАСС.

"С-400 няма да бъде интегриран в инфраструктурата за командване и контрол на НАТО. Те ще бъдат използвани независимо".

Според него, придобиването от Турция на С-400 от Русия не означава, че Анкара "се отдалечава от НАТО". Турция все още е готова да купи системи за противовъздушна отбрана Patriot от САЩ при изгодни условия.

Акар коментира ученията с участието на С-400 в северната част на страната. "В рамките на всяка програма за придобиване на отбранителни системи се извършват тестове и системни проверки. Това е част от програмата и е чисто техническа дейност", подчерта министърът.

"Нашите преговори за системи за противовъздушна отбрана с италианско-френския консорциум продължават. Готови сме да закупим системи за ПВО Patriot от САЩ при изгодни условия", каза министърът.

Акар също добави, че "до момента само Русия адекватно отговори на нуждите на Турция".

Ръководителят на турското министерство на отбраната подчерта, че системата за ПВО Patriot може да бъде закупена при спазване на графика за прехвърляне на комплексите и съвместно производство.

Решението на Анкара за С-400 предизвика рязко негативна реакция на САЩ и на алианса като цяло. САЩ все още се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Вашингтон изключи Анкара от американската програма за производство на самолети F-35. Освен това САЩ заплашват Турция със санкции, но не бързат да предприемат тези стъпки, тъй като не искат по-нататъшно влошаване на отношенията с важен съюзник на НАТО.

Анкара предупреждава, че няма да остави без отговор прилагането на подобни ограничения.

САЩ плашат Турция със "сериозни последици", ако въведе С-400 на Русия

САЩ плашат Турция със "сериозни последици", ако въведе С-400 на Русия

САЩ "най-решително" осъждат ученията със системи С-400 в Турция