Бивш американски полицай, наричан "Убиеца от Златния щат", се призна за виновен в 13 убийства, а също така в десетки изнасилвания, грабежи и отвличания, информират медии.

74-годишният Джоузеф Джеймс Дианджело тероризира американския щат Калифорния в продължение на две десетилетия през 70-те и 80-те години на миналия век. По време на съдебно изслушване в Сакраменто, на което призна вината си, бяха прочетени ужасяващи подробности за извършените садистични престъпления.

Защитата постигна споразумение с държавното обвинение. Прокурор Ейми Холидей заяви, че щатът е готов да оттегли смъртното наказание и да поиска 11 последователни доживотни присъди без право на замяна.

Дианджело беше арестуван през 2018 г., три десетилетия след последното престъпление на "Убиеца от Златния щат". Първоначално той беше обвинен само в убийството на двойка в предградие на Сакраменто през 1978 г. Тогава той пледира невинен.

Според прокуратурата Джоузеф Джеймс Дианджело е автор на 13 убийства и почти 50 изнасилвания, както и на десетки грабежи.

Давността за изнасилванията е изтекла, но всички престъпления бяха прочетени от прокуратурата по време на изслушването в продължение на седем часа.