Един от най-опасните терористи в Югоизточна Азия - малайзиецът Нурдин Мохамад Топ е бил убит при полицейска операция в централната част на Ява.

Властите премахнаха една от най-големите заплахи преди планираната визита на американския президент Барак Обама, коментира Ройтерс.

Припомняме, той се издирва по обвинение за участие в атентатите в двата хотела в Джакарта на 17-ти юли тази година.

Властите го подозират и за участие в кървавите нападания, извършени в началото на това десетилетие в Индонезия от групировката "Джамаа исламия". Топ поддържа връзки и с „Ал-Кайда".

Властите бяха обявили и парична награда от 100 000 долара за всяка информация, която би довела до задържането на терориста.

Веднага след среща с президента на Джакхарта шефът на полицията заяви категорично, че този път Нурдин Топ наистина е убит.

Като доказателство той показа и поразителна прилика на пръстовите отпечатъци на убития и Топ. При полицейската акция са били иззети и много документи, преносими компютри и оръжия.

В началото на август властите смятаха, че при специализирана акция на полицията Нурдин Топ е бил убит, но ДНК-анализ доказа, че терористът не е загинал.