Тримата български граждани, които бяха убити в Чикаго, не са били в конфликт с нападателя. Това съобщи генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, цитиран от БНТ.

По-рано днес беше съобщено, че трима българи и един американец са били убити при стрелба в жилищна сграда. Още един човек е в тежко състояние. Предполага се, че нападателят е техен съсед.

"Нашето семейство - това са едни съвсем мирно и спокойно живеещи хора, те не са замесени в никаква престъпна или противозаконна дейност. Не са били в конфликт с извършителя. Мъжът - български гражданин, живее от дълги години в Америка. Жената, която е в началото на своите 40 години, е от няколко години в Америка, всички са законно пребиваващи. Мъжът, български гражданин, е и американски гражданин. Жената е притежател на зелена карта." - заяви консулът.

Две българки и българин застреляни в Чикаго

Две българки и българин застреляни в Чикаго

Убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник

Според него, не става дума за престъпление от омраза. Вероятно нападателят е с психично разстройство: "Убиецът е имал проблем с контролирането на своята избухливост. Това е нещото, което може би е отключило... става въпрос за някакво психопатично разстройство у този човек, но пак ви казвам, не искам да издигам тези, тъй като има разследващи органи. Абсолютно категорично мога да кажа, че това не е престъпление на омразата. Ние работим цяла нощ, информирахме веднага ръководството на министерството."

Иван Анчев допълни, че МВнР следи случая: "Министър Захариева лично следи случая. Безспорно вие разбирате, че аз имам повече информация, но не мога да я споделя, защото текат процесуално-следствени действия, издигат се оперативни хипотези. Знаем имената на жертвите, информирали сме роднините на жертвите."

Консулът е в постоянна връзка с местните власти и е готов да оказва необходимото съдействие.

Инцидентът е станал вчера около 17:30 ч. Мъж, живеещ в същия блок, е нахлул в апартамента на жертвите и ги е прострелял със собствено оръжие. След това се е качил на петия етаж и е прострелял петата жертва.

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут също коментира убийството в туитър. Тя написа, че въпреки че стрелбата е "ужасяваща и почти необяснима", се случва твърде често - "не просто тук, но и в цялата страна". От началото на годината в Чикаго са станали 407 убийства.