Нови доказателства показват, че убитите в Централноафриканската република (ЦАР) руски журналисти през миналата година са били жертва на добре планирано нападение, в което е участвал високопоставен служител на полицията с руски връзки, информира Си Ен Ен.

От информацията става ясно, че тримата руски журналисти са следени от момента на пристигането си в африканската държава.

Москва и ЦАР с военен договор месец след убийството на трима руски журналисти

Москва и ЦАР с военен договор месец след убийството на трима руски журналисти

Споразумението ще помогне за укрепване на връзките във военната сфера

Журналистите Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал са пристигнали в ЦАР през юли 2018 г., за да разследват действията на руски наемници. Те са подготвяли материал за групата "Вагнер" - компания, която изпраща руски наемници в горещи точки като Сирия и Украйна. Организацията е описвана като армията на Москва в сянка. Журналистите са се опитвали да установят как наемниците са се замесили в извличане на ресурси от африканската държава.

Руските журналисти в ЦАР били убити по време на грабеж

Руските журналисти в ЦАР били убити по време на грабеж

Министерството на външните работи на Русия обяви, че предварителното разследване показва

Официалното обяснение за смъртта им е, че са били на грешното място в грешния момент, жертви на бандити или бунтовници. Нищо не е откраднато от автомобила им. Техният шофьор е оцелял. Разследването остава незавършено.

Шест месеца по-късно има доказателства, че убийството е било внимателно планирано. Разпечатка на телефонни обаждания, видяна от Си Ен Ен, показва, че в деня на убийството шофьорът на журналистите е поддържал редовна комуникация с висш полицай. Този офицер е следял журналистите с друг автомобил, докато са се насочвали на север от столицата Банги. Майор от националната жандармерия, офицерът е поддържал тесни контакти с руски наемници, които работят в страната. Много от тях работят с руското правителство и руски компании, които действат в ЦАР.

Убитите в ЦАР руснаци не контактували с посолството заради връзката на Кремъл с „Вагнер“

Убитите в ЦАР руснаци не контактували с посолството заради връзката на Кремъл с „Вагнер“

Смятали да снимат златни мини…

Михаил Ходорковски, критик на Владимир Путин, заяви на пресконференция в Лондон, че замесените в тази трагедия трябва да бъдат разпитани и обвинени. Той вярва, че Москва трябва да го направи.

Центърът за управление на разследвания на Ходорковски е предоставил информацията на американската медия.