Учените за първи път са се опитали да редактират ген в тялото в смел опит да се промени постоянното ДНК на човек, за да се лекува болест, предаде АП.

Експериментът бе направен в понеделник в Калифорния на 44-годишния Браян Мадьо. Терапията е имала за цел да се вкара в тялото коригиращ ген, за да изреже ДНК на точното място.

Ако опитът е успешен, то той може да даде значителен тласък на генната терапия. Учените вече редактират гените на хората, като променят клетките в лаборатория и след това те се връщат в пациентите. Има и генни терапии, които не включват редактиране на ДНК.

За първи път генния запис на човек е редактиран в тялото. Терапията може да се приложи за две метаболични заболявания и хемофилията.

Учените предупреждават, че при прилагането на терапията няма връщане назад, така и няма начин да се изтрият грешките, които редактирането на ДНК би могло да причини.

Все пак приемането на ензими, които се практикува досега за тези заболявания, струва около $100 000 и $400 000 годишно.

Браян Мадьо е имал 26 операции за хернии, гръбначния стълб, ушите, очите, жлъчния мехур и други.

Изглежда, че имах операция всяка друга година от живота си и много процедури между тях, каза Браян Мадьо. Миналата година той почти не умря от обостряне на бронхит и пневмония. Болестта почти изкриви дихателните пътища.

Мадьо е собственик на два ресторанта в Юта, които готвят за американски ски екипи и знаменитости, но сега не може да работи в кухнята.

Редактирането на гени няма да оправи вредите, които вече е претърпял, но се надява, че ще спре нуждата от седмични ензимни лечения.