Учени от университета в Тюбинген съобщават, че са открили метод да се попречи на коронавируса SARS-CoV-2 да инфектира човешкото тяло, предаде Дойче веле.

С помощта на компютърен модел те са установили, че могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки, отнемайки му възможността да се размножава.

Учените обясняват, че ключът е в конкретен ензим, известен като GK1. Чрез него коронавирусът "принуждава" човешките клетки да произвеждат определени вещества, чрез които той бързо се размножава и разпространява в тялото. Ако този ензим бъде деактивиран, коронавирусът просто няма да може да се размножава в човешкия организъм и да причинява COVID-19.

Д-р Андреас Дрегер от университета в Тюбинген твърди, че по този начин коронавирусът може да бъде тежко засегнат, без да се нанасят поражения на човешките клетки.

Д-р Бернхард Елингер от института "Фраунхофер" смята, че постижението е отлично, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. Учените от Тюбинген са оптимисти и смятат, че търсеният ефект може да се постигне с помощта на вече налични медикаменти - в списъка с "кандидати" влизат стотици вече сертифицирани вещества.

EMA може да одобри ваксината на AstraZeneca до края на януари

EMA може да одобри ваксината на AstraZeneca до края на януари

"В зависимост от данните и напредъка на оценката"

Но дори да се използват вече съществуващи медикаменти, е необходимо първо да се идентифицира правилното лекарство, да се извършат различни изследвания и клинични тестове. Според д-р Елингер, на сертифициран медикамент срещу COVID-19 може да се разчита най-рано в края на годината.

Подобен антивирусен препарат би могъл да доведе до сериозен пробив в борбата срещу пандемията.

Такива медикаменти успяха да поставят под контрол HIV-инфекцията и Хепатит С, напомня Дойче веле.

Усложненията от COVID-19 - многократно по-чести отколкото риска от ваксината

Усложненията от COVID-19 - многократно по-чести отколкото риска от ваксината

Нямало доказателства, че ваксината причинява автоимунни заболявания