Усложненията от коронавируса са многократно по-чести от потенциалния риск при ваксиниране. Това увери пред БНР д-р Златко Димитров от Българското дружество на алерголозите.

Той посочи, че при зараза с вируса има цял спектър от засягания на различни органи и системи - дихателна, сърдечно-съдова, чернодробно и неврологично засягане. По отношение на случаите на по-тежко протичане на коронавируса при млади, физически здрави хора д-р Димитров се позова на данни от аутопсии в САЩ, които показват, че при 60% от случаите има възпаление на сърдечния мускул.

Той подчерта, че алергичните заболявания не са противопоказания за приложение на ваксината като цяло.

По негови думи случаите на анафилаксия - най-тежката алергична реакция, която може да бъде животозастрашаваща, при 1 милион поставени дози от ваксината срещу коронавирус са 11.

11 случая на 1 милион е много рядко усложнение, посочи алергологът.

Според него последващото наблюдение в продължение на 15-20 минути след ваксинацията означава, че рискът от алергична реакция ще бъде сведен до минимум.

Нямало смисъл от ваксината, ако не си поставим и втората доза

Нямало смисъл от ваксината, ако не си поставим и втората доза

Петрунов: Ваксината на "Пфайзър" се ползва в две дози през 21 дни, не може да променяме това своеволно

Не било противопоказно дори ваксината на дадено лице да попадне в сезона, в който то има сезонни симптоми на алергия.

По думи на Димитров заболявания като алергичен ринит, бронхиална астма, хранителна алергия не спадат към противопоказанията за приложение на ваксината.

Той обаче предупреди, че има групи пациенти, които преди тази ваксинация вече са преживели определен тип алергични реакции, и те трябва да се въздържат от ваксиниране.

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

На 11 януари очакваме първите 2000 ваксини на Moderna

Експертът обясни, че основният проблем е, че не знаем към какво сме алергични и такаалергичните реакции стават непредвидими.

Въпреки че официално няма отправена препоръка за предварителна лекарствена подготовка преди ваксинация срещу коронавируса, Димитров съветва пациентите с алергични заболявания да направят такава с противоалергични медикаменти три дни преди и в деня на ваксинацията.

Той бе категоричен, че до момента няма нито едно убедително доказателство, че ваксината причинява автоимунни заболявания.