Втората доза от ваксината срещу коронавирус може да се отложи теоретически с месец, но това е екстремен случай, не може да променяме това своеволно. Това заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов от БАН по повод това дали може лчовек да си постави само една доза от ваксината на "Пфайзър", каквито идеи имаше.

Той бе категоричен, че няма смисъл да се прави това, тъй като всяко лекарство се регистрира и се разрешава за употреба по начина, по който е извършено клиничното проучване. В случая ваксината на "Пфайзър" е разрешена за ползване в две дози през 21 дни и това не може да се променя.

Петрунов подчерта, че няма противопоказание да бъдем имунизирани, ако вече сме преболедували вируса, но посъветва в този случай да се изчака 2-3 месеца, докато антителата намалеят. Според него е много добра комбинация да се ваксинираме както с потивогрипна ваксина, така и с ваксината срещу COVID-19.

Рисковете при ваксиниране били минимални

Рисковете при ваксиниране били минимални

Според д-р Велизар Шиваров хората с активни тежки автоимунни заболявания не би трябвало да се ваксинират

По негови думи едва след 7-8 месеца ще стане ясно дали ваксината има противоепидемичен ефект - т.е. предотвратява разпространението на вируса, а не само предпазва от инфекцията.

Петрунов посочи, че вече има данни, че имунизацията осигурява имунитет най-малко до 8 месеца.

Той изтъкна, че най-големите постижения на медицината досега са ваксините и антибиотиците. Експертът изрази недоумение как още не могат хора в съвременния свят да разберат смисъла на ваксинацията.

Относно случая с неправомерно ваксинираните общински съветници в Сандански Петрунов отбеляза, че това е психологически феномен, който сме видели и с грипните ваксини.

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

На 11 януари очакваме първите 2000 ваксини на Moderna

"В продължение на десетки години в България не можехме да имунизираме повече от 2-3%, а сега заради коронавируса имаше огромен интерес и много хора не можаха да се имунизират. Както винаги сме закона на махалото - крайно ляво или дясно, докато се уравновесим там, където трябва да бъдем", коментира той.

По негови думи ваксината на "Пфайзър" след разтварянето й не може да остане повече от 6 часа, ако вече флаконът е отворен. Ако бил такъв случаят в Сандански, било добре, че тези дози са поставени.

Според Петрунов до ранната есен у нас малко над 2 млн. души ще бъдат ваксинирани с предвидените до момента 4,5 млн. ваксини. След това, с новите регистрирани ваксини, ще имаме възможност всеки който желае, да бъде ваксиниран.

Няма как да преборим пандемията без една масова, осъзната имунизация, категоричен бе академикът.