Рисковете при ваксиниране са минимални. В това увери имунологът и хематолог д-р Велизар Шиваров пред БНТ, като уточни, че хората с активни тежки автоимунни заболявания не би трябвало да се ваксинират.

Хората с ракови заболявания, които се подлагат на тежка терапия и по принцип са изложени повече на по-голям риск от инфекциозни заболявания, трябва да са с приоритет при ваксиниране - за тях това е един шанс те да бъдат предпазени. И медицинският персонал, който работи с такива болни, трябва да е с приоритет при ваксиниране, настоя д-р Шиваров.

"Преболедувалите COVID-19 със сигурност имат антитялов отговор, но никой не може да отговори на въпроса колко продължителен ще е той, със сигурност те могат да бъдат ваксинирани на малко по-късен етап", посочи имунологът.

Четирима медици докладвали за реакция на ваксината

Четирима медици докладвали за реакция на ваксината

Един е сигналът за повишаване на температурата в деня след поставяне

По думите му, ако човек се разболее от друго заболяване след първата доза, втора ще бъде отложена, това е възможно до 12 седмици. Спорен бил въпросът дали да се удължи времето между двете дози, за да бъдат ваксинирани повече хора - шансът предпазването да трае много по-малко е много голям.

"Няма проблем, ако се ваксинираме, след като вече имаме противогрипна ваксина. Доказано е, че всички хора, независимо от пол и възраст, се вляят еднакво от ваксините", подчерта д-р Шиваров.

Според него имунният отговор вследствие на ваксината няма случай да предизвиква имунопатологично заболяване, освен няколко случая на алергични реакции.

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

Няма данни за странични ефекти от ваксината у нас

На 11 януари очакваме първите 2000 ваксини на Moderna