Богатата на чай, малки безкостилкови плодове и ябълки диета може да намали кръвното налягане. Това е заключеното на първото проучване, в което са използвани обективни мерки за хранителните навици на хиляди британци, пише "Гардиън".

Храни и напитки като чая, ябълките, гроздето, червеното вино и какаото съдържат флаван-3-оли, което се среща в растения, асоцииращи се с намаляване на рисковите фактори при сърдечно-съдови заболявания.

За разлика от предишни мащабни проучвания, които разчитаха на самоотчитане на хранителната диета, това изследване измерва приема на флаван-3-оли, като се използват хранителни биомаркери - характеристики, които могат да бъдат обективно измерени в различни биологични проби, за да покажат хранителния прием.

Авторите на проучването, публикувано в Scientific Reports и частично финансирано от компанията за сладки изделия Mars, са потърсили доказателства за два флаван-3-оли биомаркера в проби с урина от 25 618 души в Норфолк и са ги сравнили с кръвното им налягане.

Учените са установили разлика в кръвното налягане между 2 и 4 mmHg при тези с по-нисък прием на флаван-3-оли и тези с по-висок прием на флаван-3-оли.

От Университета на Рединг отбелязват, че при жените подобрението е по-голямо, но все още не са установили на какво се дължи.

Учените смятат, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди, че флаван-3-оли пряко оказват влияние върху кръвното налагяне.